Er den tilpassede motorsykkelindustrien død?

E

Da Jesse James og hans West Coast Choppers først dukket opp på Discovery-kanalen, fikk verden en liten smakebit av hva spesialtilpassede motorsykler dreide seg om. Økonomien var god og mange menn begynte å drømme om å ha en egen spesialsykkel. Selvfølgelig syntes mange av dem, som var fotballfedre i den øvre middelklassen, biker-livsstilen slik den ble fremstilt av den store Jesse var litt for skummel for dem.

Så kom Teutels. American Chopper slo til med menn som Jesse ikke klarte. Det fikk dem til å bruke penger. Plutselig ville hver mann i amerikansk over tretti ha en spesialtilpasset motorsykkel. Og de som hadde pengene kjøpte dem opp i hopetall. Spesialtilpassede sykkelbutikker dukket opp i nesten alle småbyer i landet, og mang en spesialtilpasset motorsykkelbygger trodde de hadde truffet lønn.

Selv folk som egentlig ikke hadde planer om å kjøpe en, endte opp med å kjøpe en sykkel fordi vi ble fanget opp av fenomenet American Chopper. Fem motorsykler senere og to spesialbygg under beltet mitt, jeg kan ærlig si at hvis spesialsykler ikke hadde vært over hele TVen, ville jeg sannsynligvis ikke hatt en garasje full av dem nå. Landet ble bare gal over spesialtilpassede motorsykler.

Leger og advokater betalte gjerne ut for $30 000 sykler slik at de kunne bli med på den tilpassede motorsykkelmoten. Underveis gikk noen få produksjons-tilpassede motorsykkelbedrifter inn i virksomheten og tjente formuer på veldig rask tid. Hvis du hadde penger og ville ha en kul sykkel uten bekymringer for å få deler og slikt, passet produksjonskutteren regningen. Mange av disse kjepphestkjørerne ble faktisk til sanne motorsyklister, meg selv inkludert, men det var der problemet begynte.

Hvis du noen gang har kjørt en helikopter eller en bobber, er du godt klar over at disse tingene er flotte for barhopping og å paradere rundt på din lokale sykkelkveld, men som en heltidstur fungerer de bare ikke. Stol på meg jeg vet; etter en 400 mil tur til Niagara falls skjønte jeg raskt at det ikke var det jeg ønsket å sykle på lange turer med en lav, lang spesialsykkel. Og mange andre nye ryttere lærte den samme leksen. Etter hvert som salget av touring-modeller økte, begynte spesialmotorsykkelindustrien å høre dødsstøtet som var rundt hjørnet. Så rammet tragedien motorsykkelindustrien generelt.

Etter hvert som den amerikanske økonomien falt, falt etterspørselen etter tilpassede sykler. Mange nykommere i sykkelbyggingsbransjen som hadde lyktes med en heltidskarriere etter en hobby, oppdaget snart at når bare ekte syklister ønsket spesialbygde sykler, var det bare hardcore etablerte spesialtilpassede motorsykkelbutikker som fikk virksomheten. Selv den velkjente OCC følte seg i klem da deres en gang ettertraktede temasykler ble lavt prioritert for selskaper som nå hadde et budsjett.

Tilskuere av showet så på da Paul Teutel Sr måtte permittere en haug med arbeidere og fans kunne bare lure på om deres nye bygning var dårlig timet. Den tilpassede motorsykkelmoten var over.

Så hva betyr alt dette for spesialtilpasset motorsykkelvirksomhet generelt. Er den død? Neppe. Det er mye større enn før kjepphesten startet. Mange oppkomlingbedrifter har klart å overleve fordi de har skapt et godt produkt. Noen produksjonskuttere har falt på vei. Men det viktigste for meg er at motorsykkel generelt har endelig blitt main stream. Til tross for en fallende økonomi og HD i økonomiske problemer er det flere som kjører motorsykkel nå enn noen gang før. Og det betyr at flere vil tilpasse dem også.

Det er et sjeldent syn å se en motorsykkel som ikke har blitt tilpasset i en eller annen form, og jeg spår trygt at etter denne økonomien kommer spesialsykkelindustrien og spesialtilpassede deler industrier vil blomstre. Hvordan vet jeg alt dette? For til tross for etterslepende salg og bortgangen av kjepphest, er nettsteder om motorsykler travlere enn noen gang. Folk bruker kanskje ikke penger akkurat nå, men de gjør noe nesten like viktig. De lager sine sykkeldeler ønskelister og i noen tilfeller bestemmer de hvem de skal få til å bygge sin egendefinerte drømmesykkel når ting snur. Hvilket de vil.

Ta hjerte mine venner, tilpasset industrien er ikke død, bare tar en sårt tiltrengt siesta.

About the author

Add comment

By user

Recent Posts

Recent Comments

Archives

Categories

Meta